Kompot z suszonych śliwek w szklanej filiżance

Kompot z suszonych śliwek – na zaparcia i na Święta

Kompot z suszonych śliwek możemy pić każdego dnia, nie tylko w czasie kolacji wigilijnej. Jest źródłem kwasów owocowych i zdrowego błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Sprawdź, jak ugotować kompot z suszonych śliwek.

Kompot z suszonych śliwek – właściwości

Kompot z suszonych śliwek to znany od pokoleń specyfik, który wspiera pracę naszych jelit – przyśpiesza ich perystaltykę, dzięki czemu pomaga na zaparcia. Poprawa trawienia wynika z obecności w kompocie dużych ilości kwasów owocowych, które pozytywnie wpływają na rozwój flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Bogactwo błonnika w kompocie zapewnia regularność wypróżnień oraz zapobiega zaparciom, których ryzyko pojawienia się wzrasta po przejedzeniu. Suszone śliwki zawierają aż siedem razy więcej błonnika niż świeże.

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek – przepis

Do przygotowania kompotu potrzebujemy ok. 300 g suszonych śliwek i ok. 1 l wody. Do tego odrobina miodu dla dodania słodyczy. Do przygotowania kompotu najlepiej użyć śliwek suszonych w domu – nie zawierają one konserwantów często dodawanych przez producentów żywności. 

Sprawdź, jak suszyć śliwki w piekarniku

Przygotowanie kompotu ze śliwek suszonych – krok po kroku

Śliwki umieszczamy w garnku, zalewamy je zimną wodą. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia. Gdy kompot wystygnie, dosładzamy go odrobiną naturalnego miodu do smaku. 

Świąteczny kompot ze śliwek

Kompot z suszu śliwkowego możemy przygotować także w wersji świątecznej i podać go na Wigilię. Wystarczy, że do suszonych owoców dodamy kilka goździków, laskę cynamonu oraz odrobinę wanilii i skórki z cytryny lub pomarańczy. Wszystko razem zagotujemy i po wystudzeniu i dosłodzeniu miodem możemy podawać. Tak w prosty sposób przygotujemy pyszny i zdrowy kompot ze śliwek na święta — idealny na wigilijną kolację.

Sprawdź, jak mrozić śliwki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *