Świeże wiśnie w metalowym wiaderku na jutowym worku

Kto nie powinien jeść wiśni. Czy wiśnie mogą szkodzić?

Wiśnie to letnie owoce, po które chętnie sięgamy na surowo, a także z powodzeniem wykorzystujemy je w wypiekach i przetworach. Są bogate w witaminy i związki mineralne. Okazuje się jednak, że nie wszyscy mogą jeść wiśnie. Kto powinien unikać jedzenia tych owoców? Jakie są przeciwwskazania do spożywania wiśni?

Jakie substancje odżywcze zawierają wiśnie

Wiśnie to bardzo smaczne owoce, chętnie uprawiane i jedzone w naszym kraju. Wiśnie mrozimy, dodajemy do wypieków, wykorzystujemy do przygotowania przetworów i oczywiście jemy na surowo. Uznawane są za zdrowe owoce, bogate w różnorodne składniki odżywcze, takie jak witaminy C, A i E, potas, żelazo i magnez. Mają one właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe oraz detoksykujące.

Sprawdź, jak przechowywać rzodkiewki

Kto nie powinien jeść wiśni?

Pomimo wielu zalet wiśni, istnieją pewne grupy osób, które powinny ograniczyć spożywanie tych owoców lub w ogóle z nich zrezygnować. 

Przeciwskazania do jedzenia wiśni

  • Owrzodzenia żołądka lub dwunastnicy. Wiśnie mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i nasilać objawy choroby.
  • Cukrzyca typu II. Wiśnie zawierają cukier, dlatego osoby z cukrzycą powinny spożywać je z umiarem.
  • Kamienie nerkowe. Wiśnie zawierają puryny, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
  • Przyjmowanie leków rozrzedzających krew. Wiśnie zawierają kumarynę, która może nasilać działanie tych leków.

Również osoby z nadwrażliwym układem pokarmowym powinny uważać na spożywanie wiśni, ponieważ mogą one powodować problemy z trawieniem. Wiśnie są bogate w potas, dlatego osoby z chorobami nerek powinny ograniczać ich spożycie.

Sprawdź, jak rośnie kiwi

Świeże wiśnie w koszyku oraz szklanka soku z wiśni
Świeże wiśnie w koszyku oraz szklanka soku z wiśni / Fot. Canva.com

Czy wiśnie mogą uczulać?

Osoby z alergiami na owoce jagodowe powinny unikać spożywania wiśni. Wiśnie zawierają białka, tzw. LTP (Latex-related protein). LTP to białko występujące w wielu roślinach, w tym w wiśniach, jabłkach, brzoskwiniach, orzechach laskowych i marchewce. Osoby uczulone na pyłki brzozy są bardziej narażone na alergię na LTP, w tym na wiśnie. 

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, dotyczących bezpieczeństwa spożywania wiśni, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *