Jodła kaukaska przesadzona z doniczki do gruntu

Choinki w doniczkach to bardzo dobre rozwiązanie, szczególnie gdy po świętach możemy choinkę z doniczki przesadzić do gruntu. Czy takie drzewko się przyjmie? Na co zwrócić uwagę przy sadzeniu jodły lub świerka do gruntu? Poradzimy, jak przesadzić choinkę z doniczkiWięcej

Wigilia dla dzieci - co przygotować na wigilijną kolację dla najmłodszych

Czy dzieci mogą zjeść coś dobrego na Wigilię? Oczywiście, że tak! Mamy kilka kulinarnych troków, dzięki którym najmłodsi będą zajadać wigilijne dania z apetytem. Poradzimy, jak przygotować Wigilię dla dzieci! Jak przygotować Wigilię dla dzieci? Kolacja wigilijna rządzi się swoimiWięcej

Pieczone pierogi z grzybami - jak zrobić farsz grzybowy

Nadzienie z grzybów, czyli farsz grzybowy idealnie sprawdzi się w pasztecikach, krokietach, naleśnikach, kulebiakach, ale przede wszystkim w tradycyjnych daniach wigilijnych – uszkach z grzybami i pierogach. Sprawdź, jak zrobić farsz grzybowy! Jak zrobić farsz grzybowy? Farsz grzybowy możemy przygotowaćWięcej

Zupa grzybowa w ceramicznej misce

Większości z nas myśląc o Wigilii, czuje zapach suszonych grzybów i barszczu z uszkami. Jednak wigilijne grzyby to nie tylko nadzienie do uszek. Tradycyjnych wigilijnych dań z grzybami jest znacznie więcej! Zupa grzybowa, śledzie po wileńsku, kotleciki. Poznajcie tradycyjne daniaWięcej

Mikołajkowe prezenty

Jeszcze 30 lat temu odpowiedź na pytania, kiedy przychodzi święty Mikołaj była prosta. Mikołaj odwiedził dzieci w  nocy z 5 na 6 grudnia. Dziś sytuacja nie jest już taka prosta i zapracowany Mikołaj ma zajęcie przez cały grudzień.   Tradycyja mikołajowaWięcej

Złote bombki i dekoracje na ubranej choince

Choinka to symbol świąt Bożego Narodzenia. Pięknie ubrane drzewko tradycyjnie towarzyszy nam w czasie Wigilii, Bożego Narodzenia oraz przez cały styczeń – aż do 2 lutego. Obecnie ubrane choinki w zdobią sklepy już od początku grudnia. Jednak czy jest toWięcej

Tradycyjny smażony karp na kolację wigilijną

Karp królewski to król polskich stołów w czasie Wigilii, choć stopniowo wśród dań pojawiają się inne ryby słodkowodne, znane z dawnych przepisów. Pomimo wielu ciekawych przepisów na podanie tej popularnej ryby, wciąż najbardziej popularny jest ten smażony w panierce. Poradzimy,Więcej

Zupa grzybowa na wywarze z suszonych grzybów

Wywar grzybowy tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych grzybów – przede wszystkim prawdziwków i podgrzybków. Wywar z suszonych grzybów jest bazą kultowych zup kuchni polskiej – wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnego barszczu. Dodawany jest także do żuru, a także do duszeniaWięcej