Naturalna cięta choinka - świerk

Żywa choinka na święta zachwyca zapachem i pięknym wyglądem. Warto jednak wiedzieć, jakie drzewko wybrać, aby cieszyć się nim w czasie Bożego Narodzenia i jeszcze kilka tygodni dłużej. Poradzimy, jak wybrać żywą choinkę na Święta.  Żywe choinki – cięte lubWięcej

Suszone pomarańcze - tradycyjna dekoracja na Boże Narodzenie

Suszone pomarańcze to piękna świąteczna dekoracja, która może ozdobić naszą choinkę, bożonarodzeniowy stroik lub znaleźć się w zimowym potpourri. Suszone plastry pomarańczy na choinkę są łatwe do wykonania, a dodatkowo w czasie suszenia pięknie pachną. Poradzimy, jak zrobić suszone pomarańczeWięcej

Świąteczne pierniki to ciastka, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Lukrowane, pachnące korzeniami i sodą, towarzyszą nam w tym najpiękniejszym okresie roku. Pierniczki mogą być pyszną przekąską, ale także piękną ozdobą choinkową, a także uroczym prezentem od serca.Więcej

Nie tylko gwiazda betlejemska. Poznaj rośliny, którymi udekorujesz dom na Boże Narodzenie. Naturalne kwiaty to wspaniałe uzupełnienie bożonarodzeniowych dekoracji. Czerwone, białe, różowe lub łososiowe idealnie współgrają z klimatem zimowych świąt. Gwiazda betlejemska, ostrokrzew i grudnik już na stałe zagościły wśródWięcej

Wigilijny barszcz z uszkami z farszem grzybowym

Barszcz z uszkami obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Barszcz to zupa, którą jadamy nie tylko na Wigilię, ale to uszka z grzybami nadają jej tego niepowtarzalnego smaku i charakteru. Radzimy, jak zrobić wigilijne uszka z grzybami do barszczu,Więcej

Świeżo złowiony karp w sieci - jak pozbyć się zapachu mułu z ryby

Karp to ryba, która tradycyjnie gości na polskim, wigilijnym stole. Smażony, pieczony, pod cebulką, panierowany. Karp to wigilijny symbol. Jednak nie wszyscy przepadają za tą królewską rybą. Wiele osób odrzucają ości oraz zapach mułu. Ostatnio coraz rzadziej trafiają się karpieWięcej

Kuchnia polska makiem stoi, a szczególnie potrawy spożywane tradycyjnie na Wigilię. Kutia, łamańce, moczka, śliżyki czy tradycyjny makowiec wymagają sparzonego maku. Mak można sparzyć w wodzie lub mleku – w zależności od przepisu lub upodobań, jednak zawsze trzeba przestrzegać kilkuWięcej

Miód, czekolada, orzechy, migdały, jajka, ryby lub owoce morza to tylko kilka składników świątecznych potraw i deserów, które często wywołują reakcje uczuleniowe. Jak wiadomo wszystkie te produkty są obowiązkowymi składnikami bożonarodzeniowych dań i są obecne na naszych wigilijnych i świątecznychWięcej

Polska wigilia nie może obejść się bez śledzi. Śledzie to jedno z obowiązkowych wigilijnych dań. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw, wina lub sosów. Poradzimy, jak zrobić wytrawne śledzieWięcej

Piernik tradycyjny piecze się na Święta Bożego Narodzenia, jednak dobry piernik jest ciastem mile widzianym przez cały rok. Aby pierniki były gotowe na Boże Narodzenie tradycyjnie ciasto zarabia się po tuż Andrzejkach.Więcej