Szczaw to wyjątkowy wiosenny przysmak. Młode liście tej rośliny świetnie nadają się do sałatek, ale przede wszystkim stanowią bazę tradycyjnej zupy szczawiowej, która zachwyca oryginalnym smakiem i pięknym kolorem. Jak zachować ten wiosenny rarytas na zimę? Możemy go sprytnie zakonserwować. Poradzimy, jak zrobić szczaw do słoików na zimę!
Spis treści
Kiedy i jak zbieramy szczaw?
Szczaw to roślina, którą warto zbierać na przetwory, aby móc cieszyć się jej wspaniały, kwaśnym smakiem oraz właściwościami odżywczymi przez cały rok. Sezon na szczaw rozpoczyna się wraz z wiosennym zielenieniem lasów i łąk. Najlepiej zbierać go w ustronnych miejscach, z dala od spalin samochodowych i zanieczyszczeń przemysłowych.
Gdzie rośnie szczaw polny? Szczaw to roślina, która preferuje miejsca wilgotne. Dlatego najczęściej znajdziemy go na lekko podmokłych łąkach, nad brzegami jezior lub stawów, a także przy rowach melioracyjnych.
Kiedy zbieramy szczaw? Najlepiej zbierać szczaw wczesnym rankiem, zanim słońce mocno przygrzeje i zwiędną listki. Zbieramy tylko młode listki szczawiu, najlepiej bez zdrewniałych łodyżek!
Sprawdź, jak zrobić solony koperek do słoików
Przygotowanie szczawiu do słoików
Szczaw to roślina, która jest popularna w polskiej kuchni i często stosowana do przygotowywania przetworów na zimę. Aby przygotować szczaw w słoikach, wystarczy nam kilka świeżych pęczków liści rośliny, sól oraz trochę wody. Jak zrobić szczaw do słoików na zimę?
Jak przygotować szczaw na przetwory?
Pierwszą czynnością po zebraniu szczawiu powinno być jego przebranie i oddzielenie trawy, ewentualnych listków innych roślin czy większych zanieczyszczeń. Następnie umieszczamy listki w dużej misce z zimną wodą. Płuczemy liście i czekamy, aż piasek i drobinki ziemi opadną na dno miski. Wówczas wyjmujemy liście szczawiu i odcedzamy je na sitku. Pozostawiamy do wyschnięcia lub osuszamy ręcznikiem papierowym.
Sprawdź, jak suszyć czosnek niedźwiedzi
Jak zrobić szczaw do słoików na zimę: 3 sposoby
Oto 3 sposoby na przygotowanie szczawiu do słoików na zimę:
1. Szczaw solony w słoikach
Najprostszy sposób na przygotowanie szczawiu do słoików na zimę to solenie. Umyty, osuszony i posiekany szczaw należy zasypać solą i dokładnie wymieszać. Następnie szczaw należy odstawić na godzinę, aby puścił sok. Po tym czasie liście szczawiu wraz z sokiem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w garnku z wodą. Szczaw solony w słoikach nie wymaga pasteryzowania!
2. Szczaw kiszony
Kolejnym sposobem na przygotowanie szczawiu do słoików na zimę jest kiszenie (kwaszenie). Czyste liście szczawiu siekamy i dokładnie mieszamy z solą. Następnie szczaw przekładamy do słoika, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, aż sok wytworzy się w ilości wystarczającej, aby zakonserwować szczaw. Gotowy, kiszony szczaw w słoikach na zimę można pasteryzować przez 30 minut w garnku z wodą.
3. Szczaw pasteryzowany w słoikach
Trzeci sposób na przygotowanie szczawiu do słoików na zimę to pasteryzacja. Posiekane liście szczawiu zasypujemy solą i mieszamy, aż puszczą sok. Po godzinie szczaw należy odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiki należy zakręcić wyparzonymi zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalewając wodą do ¾ ich wysokości. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.
Co zrobić ze szczawiu?
Szczaw to roślina o charakterystycznym, kwaśnym smaku, która może być wykorzystana na wiele sposobów w kuchni.
- Zupa szczawiowa to chyba najpopularniejsze danie, w którym wykorzystuje się szczaw. Można przygotować ją na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego, a następnie dodać posiekany świeży szczaw lub szczaw ze słoika.
- Szczaw może być także wykorzystany do przygotowania wiosennych sałatek, które świetnie pasują do lekkich posiłków.
- Ze szczawiu można także przygotować sos śmietanowy, który idealnie pasuje do mięsa lub ryby.
- Szczaw (świeży lub ze słoika) może byś świetną bazą do przygotowania lekkiego chłodnika z dodatkiem kefiru lub naturalnego jogurtu.
Oczywiście, to tylko kilka propozycji, jakie można zastosować, wykorzystując szczaw w kuchni. Możliwości jest dużo więcej, a smak i aromat tej rośliny na pewno pozwolą na stworzenie wielu pysznych i zdrowych dań.