Suszony groszek - jak suszyć zielony groszek

Nie każdy wie, że zielony groszek idealnie nadaje się do suszenia! Tak przygotowany możemy wykorzystać zimą do zup i warzywnych past. Poradzimy, jak suszyć zielony groszek w domu. Suszenie groszku jest naprawdę proste! Suszenie zielonego groszku Do suszenie wybieramy młody,Więcej

Grzyby gotujące się w rondlu przed włożeniem do słoików - wekowanie grzybów

Lato i jesień to czas, kiedy nasze lasy są pełne grzybów. Z tych leśnych skarbów najczęściej robimy grzyby marynowane i suszone. Ale grzyby można również utrwalać w wekach (wekowanie grzybów), w postaci grzybów we własnym soku. Poradzimy, jak zrobić grzybyWięcej

Kiszone jabłka w szklanym słoju - kiszenie jabłek krok po kroku

Kiszone jabłka to kolejna ciekawa kiszonka, która dostarcza nam witamin i probiotycznych bakterii. Czy kiszone jabłka są smaczne? To kwestia gustu – jednym smakują, innym niekoniecznie. Jeżeli masz ochotę na zdrowy eksperyment sprawdź, jak kisić jabłka. Czy jabłka można kisić?Więcej

Słoik z powidłami śliwkowymi i świeże śliwki węgierki

Powidła, szczególnie te śliwkowe to polska specjalność. Tradycja smażenia lub prażenia tych wyjątkowych przetworów jest wciąż żywa w wielu regionach naszego kraju, do tego stopnia, że urządzane są specjalne festiwale powideł. Nie każdy jednak wie, co to jest powidło iWięcej

Kiszone rydze w słoju - kiszenie grzybów

Kiszenie to tradycyjny sposób konserwowania grzybów. Te wspaniałe dary lasu są wyśmienite po przefermentowaniu. Sprawdź, jak kisić grzyby i które gatunki grzybów najlepiej nadają się do kiszenia. Czy grzyby można kisić lub kwasić? Kiszone grzyby to tradycyjny przysmak, który ponownieWięcej

Marmolada z jabłek w słoiku

Co to jest marmolada i czym różni się od dżemów i powideł? Czy warto przygotować ją w domu i do czego można wykorzystać marmoladę? Poznaj wszystkie sekrety marmolady. Co to jest marmolada Marmolada jest to przecier z owoców, zagęszczony przezWięcej

Solony koper w słoiku na zimę

Koper w słoiku na zimę przyda się w każdej kuchni. Tak zakonserwowany solony koperek, czyli koper ogrodowy, jest niezastąpioną bazą zupy koperkowej lub sosu koperkowego. Do przygotowania domowego solonego koperku na zimę wystarczą dwa pęczki świeżego koperku, trochę soli iWięcej

Kisszenie ogórków - jak kisić ogórki, żeby były twarde

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Więcej

Rabarbar - jak mrozić rabarbar

Na pytanie, czy można mrozić rabarbar, odpowiedź jest jedna – oczywiście tak. Rabarbar, czyli rzewień, to warzywo o charakterystycznym cierpkim smaku, które idealnie nadaje się do wypieków, deserów, kompotów oraz jako dodatek do mięs i ryb. Jeżeli chcesz cieszyć sięWięcej