Mole spożywcze, czyli mkliki mączne to koszmar wielu pań domu. Nagle nie wiadomo skąd, z naszych szafek zaczynają wylatywać szare owady, a w ryżu, kaszy lub orzechach pojawiają się białe, obrzydliwe larwy. Sprawdź sprawdzone metody, jak pozbyć się moli spożywczych.
Mklik mączny, popularnie nazywany molem spożywczym, to nocny motyl który jest niezwykle uciążliwym szkodnikiem zbożowych produktów spożywczych. Równie często jak w magazynach i młynach, występuje w domowych spiżarniach oraz kuchniach. Mole spożywcze lubią gnieździć się w sypkich i suchych produktach takich jak mąka, kasza, ryż, ale także orzechy, kakao, przyprawy a nawet herbata. Dorosłe owady składają jaja w różnych zakamarkach szafek kuchennych i opakowań np. w miejscu sklejenia. Niestety larwy mklików są w stanie przegryźć folię opakowania i przecisnąć się nawet przez najmniejszą szczelinę. Jeżeli w zobaczysz, że twój ryż lub kasza są jakby posklejane lub w opakowaniu znajdują się niteczki oznacza to, że masz mole!
Mkliki w kuchni – jak pozbyć się moli spożywczych
Jeżeli w kuchni lub spiżarni znajdziesz mole spożywcze lub chociaż ślad ich występowania należy jak najszybciej pozbyć się wszystkich produktów, z którymi mkliki miały kontakt. Najlepiej wszystko wrzucić do foliowego worka i natychmiast wyrzucić do śmietnika – nie do domowego kosza na śmieci. Profilaktycznie dobrze wyrzucić nie tylko produkty, w których są obecne mole i ich larwy, lecz także wszystkie inne, z którymi mogły mieć kontakt.
Szafki, w których żerowały mole trzeba bardzo dokładnie umyć. Trzeba pamiętać o wszystkich zakamarkach, w tym zamkach i zawiasach. Mkliki często składają jaja właśnie w takich miejscach. Po takim zabiegu warto jeszcze szafki “zdezynfekować”. W tym celu można przemyć je wodą z octem – wymieszanych w proporcji 1:1. Można też mocno podgrzać ocet i miseczkę z parującym płynem wstawić do szafki. Dokładnie ją zamknąć i czekać do wystygnięcia płynu. Inną sprawdzoną metodą jest trzymanie w szafkach suszonych skórek z cytrusów. Podobnie działają goździki i olejek waniliowy.
WAŻNE! Aby ustrzec się przed molami spożywczymi warto już w sklepie zwrócić uwagę, czy w kupowanych produktach nie ma moli lub ich larw. W domu nie przechowywać sypkich produktów spożywczych w foliowych torebkach – nie stanowią one zabezpieczenia przed mklikami. Kasze, ryż, mąkę itp. warto przechowywać w szczelnie zamykanych słojach lub naczyniach ceramicznych, albo specjalnych puszkach.
Artykuł o molach spożywczych znaleziono w Google m.in. przez zapytania:
- jak się pozbyć moli
- mole w kuchni co robić
- sposoby na mole w kuchni
- mole spożywcze metody
- mkliki jak się pozbyć
- mole jak się pozbyć