Po owocnym grzybobraniu przyszedł czas na to, aby grzyby ususzyć i odpowiednio przechować. Poradzimy, jak przechowywać suszone grzyby, by jak najdłużej pozostały aromatyczne i zdatne do spożycia. Jeśli zrobisz to niewłaściwie, grzyby nie tylko mogą spleśnieć, ale także mogą zagnieździć się w nich mole lub inne owady!
Spis treści
Jakie grzyby suszymy?
Domowe, suszone grzyby są bardzo aromatyczne, genialnie podkreślą smak potraw lub są ich głównym składnikiem. Jednak nie wszystkie grzyby, które rosną w polskich lasach, nadają się do suszenia. Jednymi z najpopularniejszych grzybów do suszenia są borowiki, przede wszystkim ze względu na bogaty smak i odpowiednią konsystencję miąższu. Dobrze sprawdzą się także podgrzybki i koźlarze (kozaki). Generalnie, do suszenia najlepsze są grzyby o zbitym i suchym miąższu, szczególnie te z gąbeczką pod kapeluszem.
Do suszenia nie nadają się natomiast kruche grzyby takie jak rydze, kurki, kanie, gąski lub gołąbki.
Przy zbieraniu lub kupowaniu grzybów do suszenia trzeba również zwracać uwagę, czy są one jadalne! Nie wszystkie borowiki nadają się do spożycia!
Sprawdź, jak suszyć grzyby
Jak przechowywać suszone grzyby?
Po odpowiednim wysuszeniu grzybów musimy odpowiednio je przechować, aby później wykorzystać te leśne skarby do pysznych zup, sosów lub grzybowych farszy. Oto sprawdzone sposoby na przechowywanie suszonych grzybów, które zabezpieczą je na długi czas i ochronią przed owadami i pleśnią.
W czym najlepiej trzymać suszone grzyby?
Suszone grzyby powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, który chroni je przed utratą aromatu oraz dostaniem się do nich owadów — przede wszystkim moli spożywczych. Po ususzeniu grzyby możemy przechowywać w szczelnych blaszanych, drewnianych, ceramicznych lub plastikowych pojemnikach oraz w szklanych słojach. Doskonale sprawdzą się np. duże szklane słoiki po kawie rozpuszczalnej, które możemy ponownie wykorzystać. Do przechowywania suszonych grzybów szczególnie polecane są słoje lub puszki, ponieważ nie wchłaniają aromatów przechowywanych w nich produktów.
Nie należy natomiast przechowywać suszonych grzybów w płóciennych workach, ponieważ wówczas będą mniej aromatyczne. Mogą się w nich także z łatwością zagnieździć szkodniki, np. mkliki, czyli mole spożywcze.

Gdzie trzymamy suszone grzyby?
Pomniki z suszonymi grzybami przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu, aby zapobiec przedostawaniu się wilgoci i utracie smaku. Niektórzy zalecają, by temperatura przechowywania wynosiła 7-12°C, jednak nie jest warunek konieczny.
Co dodać do słoika z suszonymi grzybami?
Aby dodatkowo zabezpieczyć grzyby przed zawilgoceniem, można do pojemnika dodać ziarenka suchego białego ryżu.
Natomiast, Jeśli chcemy mieć pewność, że w suszonych grzybach nie zalęgną się mole, wystarczy do słoja włożyć dwa lub trzy suszone liście laurowe. Zabezpieczą one grzyby przed szkodnikami, a także pochłoną zbędną wilgoć, dzięki czemu ochronią je przed pleśnieniem.
Jak długo można przechowywać grzyby po ususzeniu?
Jeżeli zastosujemy się do powyższych porad, nasze suszone grzyby będę odpowiednio zabezpieczone. Tak przygotowany susz grzybowy możemy przechowywać nawet przez 2–3 lata.

