Jak marynować grzyby

Marynowane grzyby to przysmak znany od lat. Oczywiście można kupić je w supermarkecie, ale można także zamarynować samodzielnie zebrane grzyby w domu. Marynowanie nie jest czasochłonne, a takie grzybki będą świetnym dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, sałatek czy zimnych sosów. Poniżej poradzimy, jak marynować grzyby.

grzyby-IMG_20170907_121819
Jak marynować grzyby

Jak marynować grzyby leśne

Do marynowania nadają się prawdziwki (borowiki), rydze, podgrzybki, maślaki, kozaki, gąski i opieńki. Każdy gatunek grzybów należy marynować oddzielnie. Najlepsze są małe grzybki, które marynuje się w całości. Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski.

Przed marynowaniem grzyby czyścimy z piasku i liści, przycinamy trzonki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli oraz cebuli (wystarczy przekroić cebulę na połówki). Do wrzątku wrzucamy grzyby i gotujemy ok. 15 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis) – słoiki dokładnie zakręcamy.

Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami, układamy tam słoiki z grzybkami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Garnek stawiamy na kuchence, doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy nasze przetwory ok. 15 min. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu grzybki są gotowe na zimę!

Artykuł o marynowaniu grzybów znaleziono w wyszukiwarce Google dzięki zapytaniom:

  • jak zrobić grzyby marynowane
  • jak zamarynować grzyby
  • grzybki marynowane
  • grzybki w marynacie

Sprawdź przepis na marynowane maślaki!

Napisz, co o tym myślisz?