Borowik amerykański, jak sam nazwa wskazuje, przybył do Europy, w tym do Polski, z Ameryki Północnej. Na naszych terenach jest gatunkiem inwazyjnym, jednak znajduje wielu zwolenników wśród grzybiarzy. Jak wygląda ten grzyb, gdzie występuje w naszym kraju, czy można go zbierać i czy jest jadalny? Sprawdź odpowiedzi na te pytania.
Spis treści
Złotoborowik wysmukły, borowik amerykański, złotak wysmukły
Borowik amerykański to według systematyki złotoborowik wysmukły (Aureoboletus projectellus), w Polsce zwany także borowikiem wrzosowym i złotakiem wysmukłym. Należy do rodziny borowikowatych, podobnie jak nasz rodzimy borowik szlachetny.
Złotoborowik wysmukły pojawił się w północno-wschodniej Europie pod koniec lat 80. XX w. Na początku wieku XXI występował już na Łotwie i Litwie, skąd przywędrował do Polski.
Gdzie rośnie borowik amerykański?
Grzyb ten preferuje piaszczyste podłoże i towarzystwo sosen. Często spotykany jest także na wrzosowiskach, stąd jedna z jego nazw — borowik wrzosowy lub złotak wrzosowy. W Polsce najczęściej spotykany jest w północnych i północnowschodnich rejonach kraju — od Suwałk po Łebę. Jednak w ostatnich latach grzybiarze zgłaszali pojawianie się złotoborowika nawet w okolicach Warszawy.
Jak wygląda borowik amerykański (borowik wrzosowy wysmukły)?
Borowiki amerykańskie wyglądem przypominają nasze koźlarze. Mają smukłą sylwetkę, dość wysoki trzonek z wyraźnymi bruzdami, który dorasta do 7 – 15 cm i jak wszystkie borowiki gąbkę na spodniej stronie kapelusza. Kapelusze złotaków są matowe i aksamitne. Mogą być wybarwione na ciemnobrązowo, rudawo lub czerwonobrązowo. Spód kapelusza początkowo jest jaskrawo żółty, a z wiekiem staje się zielonkawy. Miąższ złotaka początkowo przyjmuje różowawy odcień, jednak z czasem jego barwa może się zmieniać.
Sprawdź, jak wyglądają i gdzie rosną rydze
Czy borowik amerykański jest jadalny?
Borowiki amerykańskie są jadalne, choć nie tak smaczne i aromatyczne jak nasze borowiki szlachetne. Pomimo tego cieszą się uznaniem grzybiarzy, gdyż znajdowane osobniki są często dość pokaźnych rozmiarów, a dodatkowo grzyby te nie są atakowane przez “robaki”, czyli larwy owadów. Gatunek ten jest stosunkowo nowy na naszym terenie i rodzime muchówki i błonkówki nie zdążyły go jeszcze skolonizować.
Borowik amerykański nadaje się do suszenia, wekowania oraz marynowania.