Borowik ceglastopory, nazywany ceglakiem lub poćcem, to popularny grzyb w naszych lasach. Wabi grzybiarzy brązowym, zamszowym kapeluszem, jednak pod nim kryje się intensywnie czerwona gąbeczka. Borowik ceglastopory znajduje wielu zwolenników wśród grzybiarzy, ale nie wszyscy schylają się po tego grzyba. Czy borowiki ceglastopore można zbierać i czy są jadalne? Czy ceglak to trujący szatan?
Spis treści
Jak wygląda borowik ceglastopory?
Borowik ceglastopory, czyli krasnoborowik ceglastopory (Neoboletus erythropus), znany jest także jako grzyb wilczy, czerwononóżka, ceglak lub pociec. Kapelusz krasnoborowika może osiągnąć nawet 20 cm średnicy. Jest ciemnobrązowy. Jego powierzchnia początkowo jest sucha i zamszowa, później staje się gładka i naga. Gąbeczka początkowo jest oliwkowo-żółta, z czasem staje się ceglastoczerwona, czasami aż krwistoczerwona. Miąższ jest żółty i po uszkodzeniu sinieje. Nóżka jest pękata, z czerwonymi strzępkami. Nie jest pokryta siatką.
Gdzie rosną krasnoborowiki?
Borowik ceglastopory występuje jedynie w Europie i Japonii. W Polsce jest często spotykany, jednak nie jest często zbierany przez grzybiarzy ze względu na intensywne ubarwienie. W górach występuje dużo częściej, niż na niżu. Krasnoborowiki rosną w lasach liściastych i iglastych od maja do późnej jesieni. Najpopularniejsza odmiana typowa występuje głównie pod jodłami, grabami, bukami, świerkami, dębem szypułkowym i lipą. Odmiana żonkilowa, która rośnie często pod dębami i bukami, to grzyb bardzo rzadki, objęty całkowitą ochroną i wpisany na “Czerwoną listę roślin i grzybów Polski” jako gatunek wymierający.
Sprawdź, gdzie rosną rydze
Czy można jeść borowika ceglastoporego?
Czy borowik ceglastopory jest jadalny? Tak, borowik ceglastopory jest grzybem jadalnym, jednak dopiero po ugotowaniu! Te kolorowe borowiki są bardzo smaczne, jednak możemy je jeść dopiero po obróbce termicznej — gotowaniu, duszeniu lub smażeniu. Musimy go gotować lub smażyć czy dusić przez co najmniej 20-30 minut. Wielu grzybiarzy odstrasza jego jaskrawa barwa i trudno się im dziwić — można pomylić go z trującym borowikiem szatańskim (tzw. szatanem).
Trzeba też pamiętać, że borowik ceglastopory jest szkodliwy spożywany na surowo. Zjedzenie tych grzybów surowych lub niedogotowanych może powodować dolegliwości żołądkowe. Absolutnie nie podajemy grzybów dzieciom poniżej 12 roku życia.
Z jakimi grzybami możemy pomylić borowika ceglastoporego?
Borowika ceglastoporego można pomylić z borowikiem szatańskim, który jest trujący! Zjedzenie tych grzybów powoduje ciężkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Podobnie wyglądają także krwistoborowik purpurowy i gorzkoborowiki żółtopory. Wszystkie te grzyby są trujące!
Borowiki ceglastopore w kuchni
Borowiki ceglastopore to smaczne grzyby, które mogą być jedzone po wcześniejszej obróbce termicznej — musimy je gotować, dusić lub smażyć. Dawniej zalecano, żeby odlewać pierwszą wodą z gotowania tych grzybów. Ceglaki nie przypadną do gustu miłośnikom białych prawdziwków — po ugotowaniu są ciemne, z sino-czerwonawym odcieniem. Sprawdzą się jako składnik nadzienia do tart, pasztecików i pierogów. Możemy je także dodać do bigosu, wywaru grzybowego oraz grzybowego farszu do pierogów.
Czy krasnoborowiki można suszyć?
Krasnoborowiki możemy suszyć (tak jak m.in. borowiki szlachetne, złotoborowiki i podgrzybki). Suszone grzyby przed wykorzystaniem gotujemy, zatem są one bezpieczne po spożyciu.
Sprawdź, jak suszyć grzyby