Świeże kwiaty cięte są piękne, ale równocześnie bardzo delikatne i nietrwałe. Takie kwiaty w wazonie pasują do każdego wnętrza – mieszkania, biura czy restauracji – wszędzie będą idealną dekoracją. Bukiet kwiatów lub pojedynczy okaz to również miły prezent i symbol uczuć. Niestety, większość ciętych kwiatów jest nietrwała po wstawieniu do wazonu. Na szczęście jest kilka sposobów na przedłużenie ich urody i ożywienie przywiędłych roślin. Sprawdź, jak dbać o kwiaty cięte i zachować ich świeżość na dłużej.
Spis treści
Jak dbać o kwiaty cięte
Aby kwiaty zachowały świeżość na dłużej ważne jest już to, jakie kwiaty przyniesiemy z kwiaciarni, targowiska lub ogrodu. Starajmy się kupować świeże kwiaty, z jędrnymi liśćmi i płatkami. Jeśli liście są pogniecione i zwiędnięte, to znaczy, że kwiaty po ścięciu były długo przechowywane.
W domu kwiaty wstawiamy do wazonów z odstałą woda o temperaturze pokojowej. Najpierw oczyszczamy łodygi z dolnych liści, a następnie przycinamy je pod skosem i natychmiast wstawiamy do wody.
PRO TIP: Kwiaty najlepiej ciąć rano lub wieczorem, a w czasie suszy obficie podlać przed ścięciem.
Zanim wstawimy kwiaty do wazonu:
- Różom rozszczepia się łodygi i wkłada na kilka sekund do wrzątku; wodę zmieniamy codziennie.
- Goździki przycinamy tuż nad „kolankiem”, usuwamy dolne liście, wstawiamy do odstanej, letniej wody; wodę zmieniamy co 2-3 dni.
- Lewkonie wkładamy do wazonu wraz z korzeniami. Woda powinna przykrywać tylko korzenie.
- Maki i poinsecje po przycięciu łodyg zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie lub przypalamy nad płomieniem.
- Tulipany przed włożeniem do wazonu wkładamy aż po kwiat do zimnej wody na noc lub zawijamy w zwilżony pergamin i trzymamy godzinę w naczyniu z wodą, ustawionym w chłodnym miejscu.
- Gerbery wstawiamy do wody tak, żeby końce były zanurzone najwyżej na głębokość 5 cm; codziennie przycinamy pędy i zmieniamy wodę.
- Bez i chryzantemy przycinamy ukośnie i zanurzamy na kilka sekund końce łodyg we wrzątku.
- Konwalie i frezje ustawiamy w cieniu i często zmieniamy wodę.
Wazon z kwiatami ustawiamy w półcieniu. Nie należy ustawiać go w pełnym słońcu. Na noc kwiaty w wazonie najlepiej wynieść do chłodnego pomieszczenia, zwłaszcza jeśli mieszkanie jest ogrzewane kaloryferami.
Kwiaty cięte – jak przedłużyć trwałość
Istnieje kilka trików na przedłużenie trwałości ciętych kwiatów. Przede wszystkim przed umieszczeniem kwiatów w wazonie przycinamy dolne odcinki łodyg (1-2 cm) pod skosem ostrym nożem i usuwamy liście do połowy łodyg. Łodygi nie powinny być ściśnięte w wazonie.
PRO TIP: Aby przedłużyć świeżość kwiatów ciętych, w końce łodyg możemy wcisnąć w kawałek surowego ogórka i dopiero wstawić do wazonu.
Co wsypać do wody, żeby kwiaty dłużej stały
Róże ustawiamy w wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego. Możemy także dosypać pół łyżeczki soli kuchennej albo chlorku wapnia na litr wody.
Goździki długo zachowują świeżość w wodzie z dodatkiem kwasu cytrynowego lub 2 łyżeczek cukru i pastylki chinoksyzolu na 1l wody.
WAŻNE! Cukier nie może być dodawany do wody w wazonie bez środka bakteriobójczego, ponieważ stanowi doskonałą pożywkę dla mikroorganizmów, które powodują blokadę naczyń w tkankach roślin i tym samym więdnięcie kwiatów
PRO TIP: Kwiaty cięte możemy przewozić nawet na duże odległości, gdy ich łodygi owinie się mokrą wata i włoży do woreczka foliowego z kilkoma kostkami lodu.
Jak ożywić kwiaty cięte
Więdnące kwiaty (np. róże i gerbery) możemy włożyć na kilka godzin do wanny wypełnionej zimną wodą. Inna metoda to owinięcie główek kwiatów wilgotnym papierem toaletowym, wsyawienie do naczynia z letnia wodą i wyniesienie w chłodne miejsce. Po 2 godz. kwiaty ożyją, a łodygi wyprostują się. Jeżeli nie możemy wynieść kwiatów do chłodu, do wazonu wrzucamy kilka kostek lodu.
Zaparzanie kwiatów ciętych
Na więdnące kwiaty tak samo jak ochłodzenie, korzystnie wpływa też „zaparzanie” końców łodyg we wrzątku. Ta metoda sprawdza się w przypadku chryzantem, róż, gerber i bzu.