Jak mrozić owoce

Mrożenie letnich owoców to świetny sposób zachowania tych smakołyków na zimę. Mrozić można wszelkie owoce jagodowe, czyli jeżyny, borówki, truskawki, poziomki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, żurawinę oraz wiśnie, czereśnie i śliwki. Poradzimy, jak mrozić owoce w zamrażalniku!

Jak mrozić owoce jagodowe
Jak mrozić owoce jagodowe

Mrożone owoce to wspomnienie lata w środku zimy. Można kupić gotowe mrożonki praktycznie w każdym sklepie, ale można też przygotować je w domu, wykorzystując własne zbiory lub owoce od zaprzyjaźnionego plantatora lub rolnika. Mrożona owoce można wykorzystywać do wypieków, deserów, jako dodatek do drinków czy mlecznych koktajli.

Jak mrozić owoce? Oto doskonała metoda:

Owoce przeznaczone do mrożenie muszą być dojrzałe i pozbawione uszkodzeń, najlepiej z gospodarstw ekologicznych, z lasu lub własnego ogródka. Owoce umyć i osączyć na durszlaku lub papierowym ręczniku. Oczyścić z szypułek lub łodyżek, wiśnie, czereśnie oraz śliwy wydrylować. Tak przygotowane układamy na specjalnych tackach do mrożenia, które są w niektórych lodówkach,. Jeżeli nie mamy takiego wyposażenia, owoce układamy na plastikowej tacy wyłożonej papierem do pieczenia. WAŻNE! Owoce nie mogą się dotykać. Tak przygotowane tace wkładamy do zamrażalnika i mrozimy minimum 12 godz. Następnie zamrożone wsypujemy szybko  do pudełek lub torebek do mrożenia i z powrotem do zamrażalnika. Gotowe! Mrożone owoce czekają na zimę.

Sprawdź przepis na FIT lody jogurtowe z mrożonymi owocami!

Napisz, co o tym myślisz?