Mrożenie letnich owoców to świetny sposób zachowania tych smakołyków na zimę. Mrozić można wszelkie owoce jagodowe, czyli jeżyny, borówki, truskawki, poziomki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, żurawinę oraz wiśnie, czereśnie i śliwki. Poradzimy, jak mrozić owoce w zamrażalniku!

Jak mrozić owoce jagodowe
Jak mrozić owoce jagodowe

Mrożone owoce to wspomnienie lata w środku zimy. Można kupić gotowe mrożonki praktycznie w każdym sklepie, ale można też przygotować je w domu, wykorzystując własne zbiory lub owoce od zaprzyjaźnionego plantatora lub rolnika. Mrożona owoce można wykorzystywać do wypieków, deserów, jako dodatek do drinków czy mlecznych koktajli.

Jak mrozić owoce? Oto doskonała metoda:

Owoce przeznaczone do mrożenie muszą być dojrzałe i pozbawione uszkodzeń, najlepiej z gospodarstw ekologicznych, z lasu lub własnego ogródka. Owoce umyć i osączyć na durszlaku lub papierowym ręczniku. Oczyścić z szypułek lub łodyżek, wiśnie, czereśnie oraz śliwy wydrylować. Tak przygotowane układamy na specjalnych tackach do mrożenia, które są w niektórych lodówkach,. Jeżeli nie mamy takiego wyposażenia, owoce układamy na plastikowej tacy wyłożonej papierem do pieczenia. WAŻNE! Owoce nie mogą się dotykać. Tak przygotowane tace wkładamy do zamrażalnika i mrozimy minimum 12 godz. Następnie zamrożone wsypujemy szybko  do pudełek lub torebek do mrożenia i z powrotem do zamrażalnika. Gotowe! Mrożone owoce czekają na zimę.

Sprawdź przepis na FIT lody jogurtowe z mrożonymi owocami!

Napisz, co o tym myślisz?