Smardze to wiosenne grzyby o wyjątkowym wyglądzie i aromacie. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów. Sprawdź, jakie pyszne dania możemy przygotować z tych wyjątkowych grzybów.
Spis treści
Smardze – grzyby o wyjątkowym smaku i wyglądzie
Smardze to wiosenne grzyby o wyjątkowym aromacie i delikatnym, nieco ziemistym smaku. Odznaczają się także spektakularnym wyglądem – ich kapelusze są ciekawie pofałdowane i przypominają… mózg. Smardze to wyjątkowy rarytas – w Polsce smardze są bardzo rzadkie i objęte ochroną. Są to jedne z pierwszych grzybów jadalnych, które rosną w naszych lasach. Mogą pojawiać się już w marcu i występują aż do początku lipca.
Jak przyrządzać smardze?
Smardze cenione są przez grzybiarzy za kulinarne walory, uznawane są za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Jednak wymagają odpowiedniego przygotowania przed spożyciem. Ważne! Smardze możemy jeść dopiero po obgotowaniu lub obsmażeniu, ponieważ na surowo są lekko trujące.
Sprawdź, jak rozpoznać rydza
Smardze smażone, duszone i do farszu
Smardze możesz przyrządzać na wiele sposobów, które wyeksponują ich smak w różnych daniach. Przed przyrządzeniem smardze musimy dokładnie oczyścić, usuwając wszelkie zanieczyszczenia z ich nierównej powierzchni.
Sposoby na przyrządzanie smardzów:
- Proste i szybkie smażenie: oczyszczamy smardze, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle lub oleju z dodatkiem soli, pieprzu i świeżych ziół, np. tymianku czy koperku.
- Sos lub krem: przygotowujemy bazę z cebulki i śmietany, a następnie dodajemy pokrojone smardze i dusimy do miękkości. Doprawiamy całość przyprawami i blendujemy na aksamitny krem.
- Dania jednogarnkowe: smardze doskonale komponują się z ryżem, kaszą pęczak lub jęczmienną. Podsmażamy pokrojone grzyby z cebulą, a następnie dodajemy wypłukany ryż lub kaszę i zalewamy bulionem. Dusimy do momentu, aż kasza wchłonie płyn.
- Wykwintny farsz grzybowy: posiekane smardze mieszamy z duszoną cebulą, bułką tartą, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Takim farszem możemy nadziewać pierogi, naleśniki lub zrazy.
Sprawdź, ile gotować smardze