Jak przechowywać imbir?

Jak przechowywać imbir. Sprawdzone metody

Jak przechowywać imbir? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Aromatyczny imbir na stałe zagościł w polskich domach. Chociaż ta wschodnia przyprawa znana jest u nas od stuleci, to przede wszystkim stosujemy ją w postaci suszonej – jako obowiązkowy dodatek do pierników lub pasztetów. Ostatnio niezwykle popularny stał się świeży imbir, który używany jest do herbatek, drinków, sałatek, dań orientalnych i zup oraz jako ważny składnik przepisów na specyfiki na odchudzanie i odporność. Wiele osób kupując ten egzotyczny korzeń zastanawia się jak przechowywać świeży imbir, aby nie utracił swoich właściwości smakowych i leczniczych. Oto kilka prostych rad.

Imbir – magiczna przyprawa z Dalekiego Wschodu

Imbir swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym i specyficznemu ostro-cytrusowemu smakowi ale także właściwościom zdrowotnym. Korzeń imbiru pomaga na nudności, poprawia trawienie oraz krążenie krwi, dobrze działa przy przeziębieniach, a także pomaga wzmocnić odporność.

Świeży imbir ma niezwykle intensywny zapach. Świetnie nadaje się jako dodatek do aromatycznej, rozgrzewającej herbaty oraz jako składnik dań kuchni Dalekiego Wschodu. Imbir nadaje potrawom charakterystycznego cytrusowego posmaku. Świeży, pokrojony w plastry będzie wyśmienity do aromatyzowania napojów – możemy stosować go do drinków, koktajli i syropów leczniczych. Imbir można zastosować do diety lub koktajli odchudzających. Więcej na ten temat można odszukać pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym udostępniono szczegóły.

Jak kupować imbir, aby utrzymał świeżość na dłużej

Aby imbir zachował świeżość na dłużej, warto wybrać odpowiednie korzenie już w czasie zakupów. Kupujemy imbir jędrny, soczysty i ze sprężystą skórką. Jeżeli korzeń imbiru jest podsuszony albo skórka jest wilgotna, uszkodzona lub spleśniała – lepiej zrezygnować z zakupów.

Ważne! Jeżeli kupujemy imbir suszony w postaci przyprawy w proszku – nie kupujemy go na zapas, bo zwietrzeje.

Przepis: Jak zrobić herbatę z imbirem

Jak przechowywać imbir

Dzięki właściwemu przechowywaniu imbiru możemy zachować wszelkie jego właściwości smakowe oraz zdrowotne. Dotyczy to zarówno świeżego jak i suszonego imbiru.

Jak przechowywać świeży imbir

Świeży imbir najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu – w lodówce w komorze przeznaczonej na warzywa lub w piwnicy. By przedłużyć żywotność imbiru, można zawinąć go w papierowy ręcznik i włożyć do plastikowej torby i wówczas umieścić w zimnym miejscu. Korzeń imbiru przechowywany w ten sposób zachowa świeżość nawet do kilku tygodni.

Jak przechowywać imbir suszony

Suszony imbir najlepiej przechowywać w pojemnikach szklanych lub ceramicznych ze szczelnym zamknięciem. Dzięki temu przyprawa nie będzie miała kontaktu z powietrzem i nie utraci swoich walorów smakowych. Suszonego imbiru lepiej nie kupować na zapas, ponieważ zbyt długo przechowywany po prostu zwietrzeje i starci swój charakterystyczny aromat.

Przechowywanie imbiru – jak mrozić imbir

Korzeń świeżego imbiru można także zamrozić – w całości lub pokrojony w kostkę albo plasterki. Obrane cząstki imbiru najpierw rozkładamy na plastikowej tacy i wkładamy do zamrażalnika. Następnie zamrożone kawałki imbiru przesypujemy do specjalnego woreczka strunowego i przechowujemy w zamrażalniku. Tak zamrożony imbir będzie łatwy w użyciu i nie utworzy dużych grud, trudnych do rozdzielenia.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *