Jak przechowywać świeży imbir

Imbir na stałe zagościł w polskich domach. Chociaż ta wschodnia przyprawa używana była u nas od stuleci to przede wszystkim w formie suszonej jak obowiązkowy dodatek do pierników czy pasztetów. Ostatnio niezwykle popularny stał się świeży imbir, który używany jest do herbatek, drinków, sałatek, dań orientalnych. Wiele osób kupując ten egzotyczny korzeń zastanawia się jak przechowywać świeży imbir, aby nie utracił swoich właściwości smakowych i leczniczych. Oto kilka prostych rad.

Imbir swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym i specyficznemu ostro-cytrusowemu smakowi ale także właściwościom zdrowotnym. Imbir pomaga na nudności, poprawia trawienie oraz krążenie krwi, dobrze działa przy przeziębieniach, a także pomaga wzmocnić odporność. Świeży imbir ma niezwykle intensywny zapach. Świetnie nadaje się jako dodatek do aromatycznej, rozgrzewającej herbaty oraz jako składnik dań kuchni Dalekiego Wschodu. Nadaje potrawom charakterystycznego cytrusowego posmaku. Świeży, pokrojony w plastry będzie wyśmienity do aromatyzowania napojów.

Przepis: Jak zrobić herbatę z imbirem

Jak przechowywać świeży imbir

Świeży imbir najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu – w lodówce w komorze przeznaczonej na warzywa lub w piwnicy. By przedłużyć żywotność imbiru, można zawinąć go w papierowy ręcznik i włożyć do plastikowej torby i wówczas umieścić w zimnym miejscu. Korzeń imbiru przechowywany w ten sposób zachowa świeżość nawet do kilku tygodni.

Korzeń świeżego imbiru można także zamrozić – w całości lub pokrojony w kostkę albo plasterki. Obrane cząstki imbiru najpierw rozkładamy na plastikowej tacy i wkładamy do zamrażalnika. Następnie zamrożone kawałki imbiru przesypujemy do specjalnego woreczka strunowego i przechowujemy w zamrażalniku. Tak zamrożony imbir będzie łatwy w użyciu i nie utworzy dużych grud, trudnych do rozdzielenia.