Wiosną często kupujemy młode kalafiory, które najczęściej sprzedawane są z dużą ilością zielonych liści. Chronią one młode główki warzywa. Liście przeważnie wyrzucamy — do śmietnika lub na kompost. Ale wcale nie musimy marnować tej zieleniny! Liście kalafiora może z powodzeniem wykorzystać w kuchni i przygotować z nich pyszne i zdrowe dania.
Spis treści
Czy można jeść liście kalafiora?
Wielu z nas kupując młodego kalafiora, od razu pozbywa się liści, a to duży błąd. Liście kalafiora są jadalne i do tego bardzo smaczne! Kalafior należy do rodziny roślin kapustnych i smak jego liści bardzo przypomina… kapustę. Szczególnie młode liści smakują prawie jak młoda kapusta. Dlatego jeżeli chcemy urozmaicić nasze wiosenne menu, poza białym kwiatem kalafiora (pieczonym, gotowanym lub na surowo), możemy podać także jego liście. Są one smaczne, zdrowe i niskokaloryczne!
Sprawdź, jak wykorzystać kiszone buraki
Jakie wartości odżywcze mają liście kalafiora?
Liście kalafiora, podobnie jak cała roślina, zawierają witaminę C, witaminy B1 i B2 oraz PP. Dostarczają nam także wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Poza tym liście kalafiora są bogatym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami, przy tym są niskokaloryczne. Dlatego świetnie sprawdzają się podczas odchudzania. Oczywiście najwięcej witamin mają surowe liście, które możemy dodawać do koktajli warzywnych lub smoothie.

Jak wykorzystać liście kalafiora w kuchni? 5 pomysłów na potrawy z liści kalafiora
Przygotowanie potraw z liści kalafiora to filozofia zero waste w praktyce. Dzięki wykorzystaniu zielonych części warzywa ograniczmy produkcję odpadów, spożywamy całą roślinę i przy okazji oszczędzamy! A co można ugotować z liści kalafiora? Oto kilka inspiracji.
Łazanki z liśćmi kalafiora
Łazanki to jedna z najłatwiejszych potraw. Wystarczy ugotować makaron (najlepiej w kształcie łazanek). Na cebulce udusić drobno posiekane liści kalafiora, doprawić solą i pieprzem, na koniec wymieszać z makaronem. W wersji dla mięsożerców do łazanek dodajemy podsmażony boczek lub kiełbasę. Gotowe.
Liście à la młoda kapusta na ciepło z koperkiem i śmietaną
Z liści kalafiorowych możemy przygotować także danie na ciepło, które przypomina młodą kapustkę. Liście drobno kroimy, chwilę podsmażamy na maśle lub oleju, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Danie możemy zagęścić mąką lub starty surowym ziemniakiem. Na koniec dodajemy śmietanę i dużo posiekanego koperku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Wiosenna zupa jarzynowa
Pokrojone liści możemy dorzucić do każdej wiosennej zupy jarzynowej, a szczególnie do kalafiorowej lub brokułowej. Zupę możemy podawać z kawałkami warzyw lub zblendowaną w formie kremu.
Chipsy
Znacie chipsy z jarmużu? Podobne możemy zrobić z liści kalafiora. Są chrupiące, smaczne, lekko strawne i nie tuczą! Pokochają je wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie i muszą unikać słodkich przekąsek.
Zielone smoothie lub koktajl warzywny
Surowe liście kalafiora, podobnie jak jarmuż lub szpinak, możemy dodać do koktajlu warzywno-owocowego, soku z wyciskarki lub zielonego smoothie. Wtedy najlepiej wykorzystamy ich wszystkie wartości odżywcze.