Solony koper w słoiku na zimę

Jak zrobić koper w słoiku na zimę

Koper w słoiku na zimę przyda się w każdej kuchni. Tak zakonserwowany solony koperek, czyli koper ogrodowy, jest niezastąpioną bazą zupy koperkowej lub sosu koperkowego. Do przygotowania domowego solonego koperku na zimę wystarczą dwa pęczki świeżego koperku, trochę soli i dosłownie 10 minut pracy. Poradzimy, jak zrobić solony koper w słoiku na zimę!

Solenie to jeden z tradycyjnych sposobów konserwacji żywności. Chlorek sodu, czyli po prostu sól, jest stosowany od tysiącleci do utrwalania mięsa, ryb, grzybów i warzyw. Niestety nie jest to metoda idealna i w ostatnim czasie traci na popularności, przede wszystkim ze względu na zalecane ograniczenie ilości soli w diecie. Są jednak produkty, które cały czas warto konserwować przez solenie. Jednym z nich jest właśnie koper ogrodowy, czyli popularny koperek.    

Jak zrobić koper w słoiku na zimę

Do przygotowania solonego koperku potrzebne będą jedynie gałązki kopru ogrodowego, sól oraz niewielkie słoiki (po chrzanie, musztardzie lub przecierze pomidorowym).  

Składniki na koperek solony w słoikach (porcja na 1 mały słoiczek)

  • 2 duże pęczki świeżego, ciemnozielonego kopru gruntowego
  • pół filiżanki soli morskiej lub kamiennej

Do przygotowania solonego koperku używamy wyłącznie kopru z upraw gruntowych – o ciemnych, drobnych listkach i delikatnych, krótkich łodygach. Do solenia nie nadają się przerośnięte rośliny dostępne w sezonie jesienno-zimowym. Najlepszy koper kupimy na lokalnych targowiskach lub po prostu wykorzystamy rośliny z własnego ogródka. 

Koperek płuczemy, osuszamy i pozbywamy się grubych łodyg. Następnie drobno siekamy natkę i umieszczać warstwami w wyparzonym słoiczku. Każdą warstwę zieleniny przesypujemy warstwą soli. WAŻNE! Jako pierwszą do słoika wsypujemy sól. 

Koperek z solę dobrze ugniatamy i dokładnie zakręcamy słoiczek. Tak przygotowany koperek można przechowywać nawet rok, jednak trzeba trzymać go w lodówce. 

Solony koperek ogrodowy możemy wykorzystać do zup, sosów, faszerowanych jajek, tłuczonych ziemniaków.

Koper ogrodowy – zastosowanie i właściwości

Koper ogrodowy to przyprawa, która znana jest od Starożytności. Jest popularnym dodatkiem do dań ciepłych i zimnych stosowanym w całej Europie – od południowych Bałkanów po Skandynawię. Młode pędy kopru ogrodowego, nazywane są koperkiem i dodajemy je do sałatek, gotowanych ziemniaków, faszerowanych jajek, serów twarogowych, sosów i dipów, zup gorących i chłodników, masła ziołowego, raków, krabów, ślimaków i ryb. Natomiast pędy kopru wraz z baldachami to obowiązkowy dodatek do kiszenia ogórków i marynowania papryki. Warto wiedzieć, że koper ogrodowy to naturalne źródło soli mineralnych, wapnia, żelaza, fosforu, witamin A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H i witaminy C. 

Dodaj komentarz