Japońska pasta miso - białe miso, żółte miso i czarne miso

Wiele aromatycznych azjatyckich sosów, zup i wywarów ma wspólny składnik, który wywodzi się z tradycyjnej kuchni japońskiej. To miso – słonawa gęsta pasta, bogata w białko, witaminy i minerały. Co to jest pasta miso Pasta miso to tradycyjna japońska przyprawa,Więcej

Bulion warzywny - zdrowy wywar bez kostek rosołowych

Bulion warzywny, wywar warzywny, bulion jarzynowy to obowiązkowy składnik zup, sosów, gulaszy i wielu innych dań. Obecny jest w kuchni wegetariańskiej oraz tradycyjnej. Sprawdź, jak zrobić bulion warzywny bez kostek rosołowych, który nada smaku twoim potrawom.  Jak ugotować najlepszy bulionWięcej

Guacamole w połówce owocu awokado

Czy oglądamy serial, kibicujemy ulubionej drużynie, czytamy wciągającą książkę, czy beznamiętnie przeglądamy w telefonie co nowego w social mediach, często mamy pod ręką ulubione przekąski. Z reguły nie należą do zdrowej żywności. Jednak jest jeden dip, który może stanowić zdrowyWięcej

Borowiik szlachetny w otoczeniu opadniętych liści - prawdziwki rosną w lasach liściastych i i glastych

Nie od dziś wiadomo, że grzyby mają swoje ulubione drzewa. Sprawdź, gdzie szukać grzybów i pod którymi drzewami rosną borowiki, podgrzybki i maślaki. Gdzie szukać grzybów? Już wieleset lat temu zbieracze grzybów zauważyli, że niektóre gatunki grzybów rosną w otoczeniuWięcej

Aquafaba z ciecierzycy w szklanym naczyniu

Aquafaba, kojarzona dotychczas wyłącznie z dietą wegańską. W ostatnich latach szturmem przebiła się do świadomości kucharzy i jest szeroko wykorzystywana nie tylko w wyszukanych restauracjach, ale i w naszych domach. Nic w tym zaskakującego, gdyż ten niepozorny produkt, można użyćWięcej

Słoiki z ekologicznymi przetworami

W sezonie jesienno-zimowym drastycznie zmniejsza się dostępność świeżych owoców i warzyw. Z ich smakiem nie trzeba się jednak żegnać do następnego sezonu, wystarczy sięgnąć po słoiczek z ulubionym przetworem. Tylko skąd pewność, że kupowane przetwory są w pełni wartościowe? CzyWięcej

Pasta jajeczna z dodatkiem świeżych ziół w szklanej misce

Pastę jajeczną kochają wszyscy. Poradzimy, jak zrobić pastę jajeczną – szybko, smacznie i z pomysłem!  Jak zrobić pastę jajeczną?  Pasta jajeczna to fenomenalny dodatek do kanapek, który znamy od dzieciństwa. Jest łatwa w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i może byćWięcej

Zamrożony chleb pokrojony w kromki w foliowym woreczku, gotowy do rozmrożenia

Uwielbiamy świeży chleb, jednak nie zawsze mamy czas, aby go upiec lub kupić w piekarni. Okazuje się, że chleb możemy mrozić i ciszyć się świeżym pieczywem prawie prosto z… lodówki. Po drugie, w ten sposób zapobiegamy marnowaniu żywności – jeżeliWięcej