Słoik z powidłami śliwkowymi i świeże śliwki węgierki

Powidła, szczególnie te śliwkowe to polska specjalność. Tradycja smażenia lub prażenia tych wyjątkowych przetworów jest wciąż żywa w wielu regionach naszego kraju, do tego stopnia, że urządzane są specjalne festiwale powideł. Nie każdy jednak wie, co to jest powidło iWięcej

Różne rodzaje sałaty - które najlepiej sprawdzą się w kuchni?

Sałata to synonim zdrowego odżywiania i kuchni w stylu fit. Liście sałaty dodajemy do kanapek, sałatek, dań na ciepło, smoothies. Różne rodzaje sałat możemy hodować w przydomowym ogródku lub po prostu kupić w sklepie. Sałata jest doskonałym uzupełnieniem diety, aWięcej

Kiszone rydze w słoju - kiszenie grzybów

Kiszenie to tradycyjny sposób konserwowania grzybów. Te wspaniałe dary lasu są wyśmienite po przefermentowaniu. Sprawdź, jak kisić grzyby i które gatunki grzybów najlepiej nadają się do kiszenia. Czy grzyby można kisić lub kwasić? Kiszone grzyby to tradycyjny przysmak, który ponownieWięcej

Kieliszek czerwonego wina i odkorkowana butelka - jak długo można trzymać otwarte wino

Odpowiednio zabezpieczone wino z czasem zyskuje na walorach smakowych, dlatego dobrze zakorkowane butelki z winem mogą być przechowywane nawet kilka lat. Problem pojawia się jednak po odkorkowaniu butelki, gdy wino nie zostanie od razu spożyte. Czy i jak długo możnaWięcej

Ogórki gruntowe - co zrobić, żeby nie były gorzkie

Gorzki ogórek potrafi zepsuć każdą potrawę – sałatkę, mizerię, sos tzatziki. Jak się okazuje, tajemnica gorzkiego smaku ogórków tkwi w sposobie ich wzrostu i obierania. Dlaczego ogórki mają goryczkę i jak się jej pozbyć? Poradzimy, jak obierać ogórki, żeby nieWięcej

W sierpniu rosną borowiki - kiedy rosną grzyby w Polsce

Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność. Szczególnie cieszy, gdy wyjście do lasu wiąże się z powrotem z pełnym koszykiem grzybów – prawdziwków, podgrzybków, koźlarzy, rydzów lub maślaków. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, kiedy rosną grzyby w naszym kraju. Jakie grzyby rosnąWięcej

Prażenie przypraw na suchej patelni

W czasie upałów zaleca się lżejsze posiłki, ponieważ kiedy jest bardzo gorąco organizm poci się i w ten sposób uwalnia się dużo płynów. To z kolei spowalnia krążenie krwi, powoduje suchość w ustach. Wówczas pojawia się problem z trawieniem pokarmu.Więcej

Filiżanka czarnej kawy

Kawa to napój bogów, jest pyszna, aromatyczna, ma przepiękną głęboką barwę, ale niestety pozostawia trudne do usunięcia plamy. Co zrobić gdy na ulubioną bluzkę lub biały obrus wylejesz kawę? Mamy na to sposób! Poradzimy, jak usunąć plamę z kawy domowymiWięcej

Idealnie usmażone jajko sadzone posypane ziołami na gorącym toście

Jajko sadzone to danie klasyczne i wydawałoby się, że bardzo proste w przygotowaniu. Jednak wielu osobom usmażenie jajka sadzonego sprawia wiele kłopotów. Czasami białko nie jest ścięte, a innym razem wręcz odwrotnie – za bardzo ścięte jest żółtko. Jak zatemWięcej