Jajka ugotowane na twardo z żółtkami z siną otoczką

Co oznacza sina otoczka wokół żółtka w jajku ugotowanym na twardo?

W czasie gotowania jajek na twardo zdarza się, że wokół żółtka powstaje szara lub sina warstwa, która na pewno jest nieestetyczna i negatywnie wpływa na wygląd jajek. Skąd bierze się ta warstwa i czy jest szkodliwa?

Skąd bierze się szara warstwa między żółtkiem a białkiem w jajku na twardo?

Szara warstwa między żółtkiem a białkiem w jajku na twardo, zwana także szarym pierścieniem, powstaje wskutek przegrzania jajka. W jajku znajduje się białko oraz żółtko, które składają się z białek i tłuszczów. Kiedy jajko jest gotowane na twardo, białko i żółtko ściągają się i kurczą. Gdy jajko jest gotowane zbyt długo lub w zbyt wysokiej temperaturze, białko zaczyna reagować z żółtkiem, powodując tworzenie się związków chemicznych pomiędzy nimi. Te związki chemiczne tworzą właśnie szarą warstwę między żółtkiem a białkiem.

Czy szara otoczka na żółtku jest szkodliwa dla zdrowia?

Szary pierścień na żółtku jest nieszkodliwy, ale może wpłynąć na jakość smaku i wyglądu jajka. Aby uniknąć powstania szarego pierścienia, jajka powinny być gotowane przez krótki czas i w odpowiedniej temperaturze. 

Gotowanie jajek na twardo
Gotowanie jajek na twardo / Fot. Canva.com

Jak długo gotować jajko na twardo?

Jak ugotować jajko na twardo? Zwykle zaleca się gotowanie jajek na twardo przez około 8-9 minut, kiedy jajko wkładamy do zimnej wody, a następnie szybkie schłodzenie w zimnej wodzie lub lodówce.

Sprawdź, ile kalorii ma jajko

Czy świeżość jajka wpływa na powstawanie sinej otoczki na żółtku?

Sina otoczka wokół żółtka to zjawisko związane także z wiekiem jajka. Im starsze jajko, tym bardziej wyraźna staje się ta otoczka. Jest to warstwa białka, która otacza żółtko i nazywana jest chalazą. Chalaza nie jest szkodliwa dla zdrowia i można ją spożywać wraz z jajkiem.

Niektórzy uważają, że im wyraźniejsza sinawa otoczka wokół żółtka, tym starsze jest jajko i może być już nieświeże. Jednak sama obecność tej otoczki nie jest jednoznacznym wskaźnikiem wieku jajka. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić świeżość jajka, jest test wodny.

Jajka ugotowane na twardo bez sinej otoczki wokół żółtek
Jajka ugotowane na twardo bez sinej otoczki wokół żółtek / Fot. Canva.com

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Świeże jajko zanurzone w naczyniu z wodą tonie na dnie. Natomiast stare, nieświeże jajko unosi się na powierzchni lub w miarę starzenia jajka podnosi się coraz wyżej w wodzie.

Sprawdź: woda po gotowaniu jajek – jak ją wykorzystać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *