Jajka na twardo to danie samo w sobie lub składnik sałatek, dań na ciepło, past i ciast. Aby wykorzystać wszystkie ich zalety, trzeba je właściwie ugotować. Poradzimy, jak ugotować jajko na twardo! To metoda na jajka idealne!
Spis treści
Jak ugotować jajko na twardo?
Aby ugotować idealne jajko na twardo, wystarczy przestrzegać jednej zasady – gotujemy jajko 8 minut i to wszystko. Zatem po kolei.
- Do garnka wkładamy umyte jajka.
- Zalewany zimną wodą i zaczynamy podgrzewać (gaz, płyta nieważne).
- Wodę z jajkami doprowadzany do wrzenia i gotujemy dokładnie 8 minut.
- Po tym czasie kończymy gotowanie, odlewany gorącą wodę i zalewany ugotowane jajka lodowatą wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
Najlepiej od razu obrać jajka ze skorupki.
Sprawdź, ile kalorii ma jajko (kcal)
Jak bez trudu obierać jajko ze skorupki?
Po ugotowaniu studzimy jajka pod bieżącą zimną wodą. Wtedy skorupka daje się zdjąć z łatwością.
Co zrobić, żeby jajko nie pękało w czasie gotowania?
Przede wszystkim nie wkładamy jajek prosto z lodówki do wrzącej wody! Wtedy pękają. Należy poczekać, aż jajka osiągną temperaturę pokojową albo szerszą stronę jajka ostrożnie nakłuć igłą.
Żeby skorupki nie pękały w czasie gotowania, można też do wody dodać łyżeczkę soli kuchennej.
Sprawdź: woda po gotowaniu jajek – jak ją wykorzystać?
Co zrobić, gdy jajko na twardo skleja się podczas krojenia?
Przed każdym cięciem jajka trzeba zanurzyć nóż w bardzo zimnej albo gorącej wodzie. Wtedy żółtko się nie skleja i odkłada na nożu.