Jajka to jeden z podstawowych produktów, których na co dzień używamy w kuchni – do gotowania, wypieków, a także na surowo. Czy musimy myć jajka przed spożyciem? Odpowiedź może zaskoczyć. Sprawdź, kiedy i jak myć jajka, a kiedy mycie jest wręcz szkodliwe.
Spis treści
Czy musimy myć jajka?
Mycie jajek przed włożeniem do lodówki nie jest konieczne, a wręcz przeciwnie – może być nawet szkodliwe. Szczególnie kiedy używamy jajek ze sklepu. Skorupka jaja pokryta jest naturalną warstwą ochronną, która spowalnia przedostawanie się bakterii do wnętrza. Mycie usuwa tę warstwę, a woda może przedostać się przez pory w skorupce i skazić wnętrze jaja. Dlatego niewskazane jest mycie jajek przed włożeniem ich do lodówki.
Również jeśli gotujemy jajka na twardo, miękko czy robimy jajka sadzone, mycie nie jest konieczne, ponieważ wysoka temperatura podczas gotowania zabije ewentualne bakterie.
Jeśli jednak jajka są zabrudzone (np. kurze piórka, zaschnięte odchody, błoto), możemy je delikatnie oczyścić przy pomocy wilgotnej ściereczki lub suchej gąbki. Ważne, żeby zbyt mocno nie trzeć skorupki, aby nie naruszyć jej struktury.
Sprawdź, co oznaczają kody na jajkach
Kiedy trzeba myć jajka
Mycie jajek jest zalecane tylko wtedy, gdy planujemy spożywać je na surowo – np. w koglu-moglu, likierze jajecznym lub tatarze. Jak myć jajka? Surowe jajka myjemy bezpośrednio przed użyciem pod bieżącą wodą, musimy jednak uważać, żeby strumień wody nie był zbyt mocny i nie uszkodził skorupki. Możemy także sparzyć je wrzątkiem przez kilka sekund. Takie jajka należy od razu wykorzystać do przygotowania potraw.