Miechunka pomidorowa to niewielki owoc, który ciekawie wygląda i równie ciekawie smakuje. Możemy wyhodować go ogrodzie lub donicy, podobnie jak pomidory. Poradzimy, jak uprawiać miechunkę i do czego wykorzystać owoce physalis.
Spis treści
Skąd pochodzi miechunka pomidorowa?
Miechunka pomidorowa, nazywana jest także miechunką skórzastą, pomidorem skórzastym, tomatillo, a także physalis, fizalis lub fisalis. Miechunka to niewielki owoc, którego ojczyzną jest Ameryka Środkowa. W Meksyku uprawiana jest jako wartościowe warzywo. Miechunka pomidorowa należy do psiankowatych i jest spokrewniona z miechunką rozdętą, rośliną ozdobną tworzącą czerwone lampiony, kształtem przypominające suche papryczki.
Jak uprawiać owoce physalis w ogrodzie lub donicy?
Warzywo to uprawiamy podobnie jak pomidory. Rośliny należą do tej samej rodziny. Rośliny mają dość kruchą łodygę, dlatego dorosłe okazy potrzebują podpór lub podwieszenia. Możemy próbować hodowli rozsad miechunki z nasion, jednak lepiej kupić młode rośliny od profesjonalnych ogrodników.
Sprawdź, jak uzyskać własne nasiona pomidorów
Rozsady miechunki sadzimy do gruntu lub zewnętrznych donic po zimnej Zośce (po 15 maja), kiedy minie już niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków. Miechunki rosną intensywnie i szybko. Pierwsze pąki kwiatowe mogą zawiązywać się już na rozsadach, a obfite kwitnienie następuje ok. 10 do 14 dni później.
Miechunki pomidorowej nie atakują szkodniki, ponadto roślina jest odporna na większość chorób grzybowych, porażających pomidory. Physalis są bardziej odporne na suszę i niekorzystne warunki atmosferyczne niż pomidory. Dlatego miechunki mogą być z powodzeniem uprawiane w rejonach, gdzie pomidory się nie udają.
Kiedy owocuje miechunka pomidorowa?
Kwitnienie i owocowanie miechunki trwa przez cały okres wegetacji. Stąd na tej samej roślinie możemy znaleźć pąki, kwiaty i owoce. Dojrzałe owoce miechunki opadają na ziemię. Najobfitsze zbiory miechunki pomidorowej przypadają na drugą połowę sierpnia i początek września. Przy sprzyjającej pogodzie mogą trwać aż do października.
Sprawdź, jak rosną ananasy
Jak smakuje miechunka pomidorowa?
Owoce miechunki zawierają dość dużo witaminy C, kwasów organicznych oraz pektyn. Mimo że na surowo nie są zbyt smaczne, ma specyficzny słodko-kwaśny smak — doskonale nadają się na różne przetwory: marynaty, konfitury, dżemy i przeciery. Można je gotować, można też kisić w solance jak ogórki. W krajach Ameryki Środkowej i Południowej owoce tomatillo dodawane są do sałatek, przetworów i dań na ciepło.