Owoce pigwy na gałęziach

Pigwa, czyli polska cytryna — jak uprawiać pigwę i wykorzystać jej owoce?

Pigwa jest mało znanym drzewem owocowym, które możemy także sadzić w Polsce. Owoce pigwy nie są smaczne, ale odznaczają się oryginalnym aromatem i dużą zawartością pektyn, toteż świetnie nadają się na przetwory. Dodatkowo są bogatym źródłem witaminy C. Sprawdź, jak uprawiać pigwę w ogrodzie i jak wykorzystać jej owoce!

Pigwa — mało znane drzewo o wyjątkowych owocach

Pigwa (Cydonia oblonga) to średniej wielkości drzewo, które należy do rodziny różowatych. Osiąga ok. 4 m wysokości i w naturalnych warunkach rośnie w Azji Mniejszej. Podobnie jak winorośl, najlepiej owocuje w klimacie o długim okresie wegetacji i łagodnych zimach. W Polsce można ją z powodzeniem uprawiać w południowo-zachodniej części kraju, natomiast w części północno-wschodniej i w górach nie należy oczekiwać zbyt wysokich plonów.

Kiedy sadzimy pigwę?

Drzewka pigwy, tak jak większość drzew owocowych, sadzimy w październiku i listopadzie. Rosną dobrze na każdej glebie ogrodowej, ale nie znoszą gleb podmokłych. Przed sadzeniem trzeba głęboko przekopany grunt wzbogacić kompostem lub starym obornikiem. Drzewa pigwy mogą być szczepione na podkładce z głogu, więc przy sadzeniu trzeba zwrócić uwagę, by miejsce szczepienia znalazło się nad powierzchnią ziemi. Przed zimą warto zabezpieczyć drzewka przed gryzoniami. Na terenach o chłodniejszym klimacie można je osłonić. Drzewa rosną dość wolno, a czasem mają kształt krzewu.

Kwiaty rozwijają się 10-15 dni po kwitnieniu jabłoni, są dość wrażliwe i zdarza się, że uszkadzają je przymrozki. Owoce dojrzewają w październiku.

Sprawdź: drzewka do ogrodu — jakie wybrać?

Jak dbać o pigwę?

W czasie bezśnieżnych, mroźnych zim mróz często uszkadza pędy, ale po silnym przycięciu drzewo szybko wydaje nowe i korona regeneruje się. Szkodniki i choroby rzadko atakują pigwę, dlatego nie trzeba jej pryskać. Zagrożenie dla roślin stanowi jednak zaraza ogniowa, chorobę bakteryjną, która również grusze, jabłonie i śliwy, a przenoszona jest przez irgę, głóg i jarzębinę. Należy więc unikać sąsiedztwa tych krzewów i pigwy.

Zebrane owoce pigwy - nie są smaczne na surowo, ale doskonale nadają się na przetwory
Zebrane owoce pigwy – nie są smaczne na surowo, ale doskonale nadają się na przetwory / Fot. Canva.com

Owoce pigwy

Na owoce pigwy trzeba czekać 4-5 lat od momentu posadzenia drzewka, a nawet dłużej. Znane są pigwy gruszkowe i jabłkowe, które różnią się wielkością i kształtem owoców — waga niektórych dochodzi do 1 kg. Owoce pigwy są żółte, omszone i twarde. Zbiera się je ostrożnie, gdyż każde wgniecenie lub za drapanie skórki grozi gniciem podczas przechowywania. Ułożone jedną warstwą w skrzynce, powinny dojrzewać 4-6 tygodni. W tym czasie wydzielają bardzo mocny, przyjemny zapach. Dopiero w grudniu można przystąpić do ich przetwarzania. 

Co zrobić z pigwy?

Meszek należy zetrzeć, a owoce (są bardzo twarde!) umyć, obrać i pokroić. Robi się z nich galaretki, dżemy, konfitury, kompoty. Można je dodawać do przetworów z innych owoców, którym nadają jakby lekko ananasowy aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *