Domowy sernik

Lukier z cukru pudru to jedna z najważniejszych dekoracji naszych wypieków. Nie tylko nadaje pięknego wyglądu, ale także podkreśla smak ciasteczek, pierniczków, pączków, babek, drożdżowych bułeczek i innych ciast. Oto prosty przepis, jak zrobić lukier podstawowy – z cukru pudruWięcej

Czekoladowe mydło w płynie to marzenie każdego czekoholika. Jak się okazuje takie mydło można przygotować sobie w domu i codziennie w czasie mycia rąk rozkoszować się aromatem tego słodkiego przysmaku. Uroczym dodatkiem będzie dyfuzor do mydła imitujący słoiczek z Nutellą!Więcej

Ziemniaki, kartofle, grule, pyry – to stały element polskiego stołu. Towarzyszą nam od dzieciństwa jako dodatek do mięsa w daniach obiadowych. Jemy je tłuczone, podsmażane, z masełkiem lub jako puree. Nie wszyscy jednak widzą, jak ugotować ziemniaki, aby zachowały smakWięcej

Lawendowe dekoracje. Sposoby na wykorzystanie lawendy

Coraz więcej osób na balkonach lub w ogrodach hoduje lawendę. Ta cudowna, śródziemnomorska roślina nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale także może mieć wiele innych zastosowań. Można używać jej między innymi jako przyprawy, dekoracji, środka aromatycznego, czy naturalnego odstraszaczaWięcej

Każdy ma w domu stare meble, które nie nadają się już do codziennego użytku. Oczywiście można wystawić je na śmietnik lub oddać do recyklingu, można też twórczo je wykorzystać – np. drewniane krzesło. Ze starego drewnianego krzesła można zrobić oryginalnyWięcej

Rozpoczął się sezon na lody! Nie każdy wie, że lodów wcale nie trzeba kupować. Pyszne i zdrowe lody można z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. Przygotowując te zimne smakołyki we własnej kuchnie mamy pewność, że nie znajdziemy tam żadnych konserwantówWięcej

Jak mrozić truskawki

Mrożone truskawki to wspomnienie lata w środku zimy. Można kupić mrożone truskawki praktycznie w każdym sklepie, ale można też przygotować mrożone truskawki na zimę we własnej kuchni. Poradzimy, jak mrozić truskawki w domu! Jak mrozić truskawki? Oto doskonała metoda: TruskawkiWięcej

Przygotowanie doskonałego ciasta kruchego wcale nie jest trudne. Kruche cisto jest pyszne, a jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut. Najważniejsze są doskonałe składniki – jajka i masło. Aby zrobić idealne ciasto kruche trzeba trzymać się dwóch zasad: zimne składniki iWięcej

Omlet to śniadaniowy klasyk. Jest idealną alternatywą dla jajecznicy. Jak zrobić zwykły omlet? Oto sprawdzony przepis! Na idealny omlet potrzebne będą: 2 jajka 2 łyżki tłustego mleka 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Szczypiorek lub dymka Przygotowanie omletu:Więcej