Świeże kurki w plastikowym pojemniku

Mrożenie grzybów to świetny sposób ich konserwowania i przechowywania. Po wyjęciu z zamrażalnika są gotowe do wykorzystania w kuchni – do zup, sosów, mięsa i gulaszy. Do mrożenie szczególnie dobrze nadają się kurki. Czasami zdarza się, że po rozmrożeniu grzybyWięcej

Borowiik szlachetny w otoczeniu opadniętych liści - prawdziwki rosną w lasach liściastych i i glastych

Nie od dziś wiadomo, że grzyby mają swoje ulubione drzewa. Sprawdź, gdzie szukać grzybów i pod którymi drzewami rosną borowiki, podgrzybki i maślaki. Gdzie szukać grzybów? Już wieleset lat temu zbieracze grzybów zauważyli, że niektóre gatunki grzybów rosną w otoczeniuWięcej

Rydze w koszyku razem z prawdziwkami

Rydze to rudy skarb, który jesienią pojawią się w polskich lasach. Te wyjątkowo smaczne grzyby łatwo rozpoznać, a po zebraniu przygotować z nich pyszne dania i przetwory. Sprawdź, gdzie rosną rydze, jak rozpoznać rydze, jak przyrządzać! Rudy, rudy rydz, czyliWięcej

Kurki w koszyku - jak czyścić kurki, żeby pozbyć się piasku

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które możemy marynować lub podawać smażone z czosnkiem i masłem, a także wykorzystać do grzybowego nadzienia. Najlepsze są kurki zbierane w lesie, ale niestety są one często zabrudzone ziemią, piaskiem lub igliwiem. Na szczęścieWięcej

Grzyby gotujące się w rondlu przed włożeniem do słoików - wekowanie grzybów

Lato i jesień to czas, kiedy nasze lasy są pełne grzybów. Z tych leśnych skarbów najczęściej robimy grzyby marynowane i suszone. Ale grzyby można również utrwalać w wekach (wekowanie grzybów), w postaci grzybów we własnym soku. Poradzimy, jak zrobić grzybyWięcej

Kiszone rydze w słoju - kiszenie grzybów

Kiszenie to tradycyjny sposób konserwowania grzybów. Te wspaniałe dary lasu są wyśmienite po przefermentowaniu. Sprawdź, jak kisić grzyby i które gatunki grzybów najlepiej nadają się do kiszenia. Czy grzyby można kisić lub kwasić? Kiszone grzyby to tradycyjny przysmak, który ponownieWięcej

W sierpniu rosną borowiki - kiedy rosną grzyby w Polsce

Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność. Szczególnie cieszy, gdy wyjście do lasu wiąże się z powrotem z pełnym koszykiem grzybów – prawdziwków, podgrzybków, koźlarzy, rydzów lub maślaków. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, kiedy rosną grzyby w naszym kraju. Jakie grzyby rosnąWięcej

Borowik ceglastopory - nadaje się do suszenia i spożycia po ugotowaniu

Grzyby to dla wielu osób wyjątkowy przysmak. Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i nadają potrawom charakterystyczny smak. Najłatwiej jest kupić mrożone lub suszone grzyby w sklepie, jednak znaczna część ich miłośników uważa, że najlepiej smakują własnoręcznie zebrane. Jeśli więcWięcej

Pieczarki - zdrowe grzyby w zasięgu ręki

Był taki czas, że pieczarki uważano za zupełnie bezwartościowe pod względem odżywczym, jednak najnowsze badania naukowe zmieniają podejście do tych grzybów. Niektórzy podchodzą bardzo nieufnie do wszelkich grzybów, gdyż wiele z nich ma właściwości trujące, a rozróżnianie poszczególnych gatunków nieWięcej

Pieczone pierogi z grzybami - jak zrobić farsz grzybowy

Nadzienie z grzybów, czyli farsz grzybowy idealnie sprawdzi się w pasztecikach, krokietach, naleśnikach, kulebiakach, ale przede wszystkim w tradycyjnych daniach wigilijnych – uszkach z grzybami i pierogach. Sprawdź, jak zrobić farsz grzybowy! Jak zrobić farsz grzybowy? Farsz grzybowy możemy przygotowaćWięcej