Truskawki to owoce wiosny i lata, ale dzięki suszeniu ich cudowny aromat możemy zachować także na zimę. Do suszenia najlepsze są polskie truskawki, dojrzałe na słońcu — słodkie i pachnące. Wystarczy trochę zachodu, a możemy przygotować pyszną i zdrową przekąskę i dodatek do wypieków deserów. Sprawdź, jak suszyć truskawki!
Spis treści
Suszone truskawki — pyszne i zdrowe
Suszone truskawki to naprawdę pyszna i zdrowa przekąska, która może z powodzeniem zastąpić chipsy lub żelki. Ten smakowity i pięknie wyglądający susz możemy także wykorzystać do deserów i wypieków — w celach dekoracyjnych i smakowych. Czekolada z suszonymi truskawkami to czysta rozkosz. Suszone truskawki zimą dodajemy także do owocowej herbaty, owsianki, jaglanki, musli, batonów energetycznych, a nawet sałatek i dressingów.
Jak zrobić suszone truskawki?
Suszenie truskawek jest naprawdę proste. Nie potrzebujemy do tego specjalnych urządzeń. Oczywiście możemy wspomóc się suszarką do warzyw, ale jeżeli jej nie mamy, wystarczy domowy piekarnik.
Jakie truskawki wybieramy do suszenia?
Do suszenia wybieramy owoce dojrzałe, zdrowe, bez uszkodzeń i śladów pleśni lub zepsucia. Najlepsze są polskie truskawki, zbierane w szczycie sezonu z uprawy gruntowej. Warto kupować truskawki, gdy pogoda jest ciepła, sucha i słoneczna — wówczas owoce są najsłodsze i mają najwięcej aromatu. Kupując takie truskawki ich mycie i namaczanie ograniczamy do minimum — przeważnie są one czyste i pozbawione piasku.
Sprawdź, jak przechowywać truskawki
Jak suszyć truskawki?
Suszenie to sprawdzony sposób konserwowania owoców. Dzięki dość niskiej temperaturze suszenia większość witamin pozostaje w owocach, dzięki czemu dostarczą nam ich w zimowych miesiącach. Dodatkowo, susząc truskawki w domu mamy pewność, że nie dodano do nich żadnych “ulepszaczy” – np. cukru lub związków siarki. Dzięki temu wiemy, że nasze suszone truskawki są źródłem tylko naturalnych składników odżywczych. Truskawki możemy suszyć w suszarce do warzyw lub w piekarniku.
Sprawdź, jak zrobić truskawki do słoików
Suszenie truskawek krok po korku
Truskawki możemy suszyć w piekarniku lub suszarce do warzyw. Suszą owoce w suszarce przygotowujemy je dokładnie tak samo jak do suszenia w piekarniku, a następie postępujemy zgodnie z instrukcją suszenia suszarki.
Jak suszyć truskawki w piekarniku?
- Świeże, dojrzale i zdrowe truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osączamy na sicie i suszymy w ręczniku papierowym.
- Oczyszczamy truskawki z szypułek i ogonków i kroimy w plasterki.
- Tak przygotowane owoce, układany na blasze lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki truskawek nie mogą być ułożone zbyt gęsto, koniecznie zostawiamy odstępy między nimi.
- Blachę lub kratkę wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 45 – 50 stopni Celsjusza. Gdy nie dysponujemy termoobiegiem, temperatura powinna być o 10 stopni wyższa. Truskawki suszymy etapami po ok. 1 godz. Po tym czasie owoce wyjmujemy z piekarnika, studzimy, przekładamy i ponownie wkładamy do suszenia. Taki cykl powtarzamy kilka razy.
Truskawki są gotowe, kiedy nie puszczają soku, gdy się je naciska.
Jak przechowywać suszone truskawki?
Ususzone plasterki truskawek przekładamy do słoja lub puszki ze szczelnym zamknięciem. W pierwszych dniach sprawdzamy owoce, czy są dobrze wysuszone. Gdy wyczujemy wilgoć, truskawki musimy dosuszyć. Dzięki temu nasze smakołyki nie spleśnieją.
Sprawdź, jak mrozić truskawki
Dlaczego warto jeść suszone truskawki?
Truskawki, nawet te suszone, to bogate źródło witaminy C. Zawierają także inne witaminy, w tym z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminę A. Są zasobne w sole mineralne (zawierają cynk, fosfor, magnez i mangan), kwasy organiczne i antocyjany, które działają jako silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych.