Dojrzała truskawka z zieloną szypułką

Kochamy truskawki za ich cudowny smak, zapach i obłędnie piękny wygląd. Zanim jednak wykorzystamy nasze pyszne owoce do koktajli, deserów i wypieków najczęściej musimy obrać je z zielonych szypułek. Jak usunąć szypułki z truskawek? Mamy prosty i szybki sposób naWięcej

Owoce jagodowe - maliny, jeżyny i borówki - źródło odporności

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo długa. Ważne miejsce zajmująWięcej

Suszone śliwki w żółtej misce - źródło witamin, minerałów i antyoksydantów

Suszone śliwki to niepozorne owoce, które wykorzystywane są przede wszystkim do przygotowania potraw i wypieków na Boże Narodzenie. Poza tym większość ludzi uważa, że ​suszone śliwki są dobre tylko w łagodzeniu zaparć. Okazuje się, że to wielki błąd, bo teWięcej

Kiszone jabłka w szklanym słoju - kiszenie jabłek krok po kroku

Kiszone jabłka to kolejna ciekawa kiszonka, która dostarcza nam witamin i probiotycznych bakterii. Czy kiszone jabłka są smaczne? To kwestia gustu – jednym smakują, innym niekoniecznie. Jeżeli masz ochotę na zdrowy eksperyment sprawdź, jak kisić jabłka. Czy jabłka można kisić?Więcej

Maliny w białej filiżance

Maliny – aromatyczne i delikatne owoce od wieków były już stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Są one jednak doceniane i polecane także przez współczesnych lekarzy oraz dietetyków – ze względu na liczne, potwierdzone naukowo walory odżywcze i zdrowotne. NiektóreWięcej