Kieliszek z destylatem jako dodatek do posiłku

Coraz więcej osób w Polsce zajmuje się produkcją własnego alkoholu. Nie jest to jednak jedynie piwo czy wino, ale również cięższe alkohole, takie jak bimber. Nie jest to jednak sposób na to, by wytworzyć jak najtańszy alkohol, w produkcji znacznieWięcej

Filiżanka świeżo zaparzonej kawy

Kawa parzona jest w każdym zakamarku świata w różny sposób. Wiele regionów czy też krajów wypracowało własne techniki przyrządzania filiżanki małej czarnej, ale są takie miejsca, w których wszystkie te wymyślne metody się spotykają – to właśnie Europa, która rzeczywiścieWięcej

Borowik ceglastopory - nadaje się do suszenia i spożycia po ugotowaniu

Grzyby to dla wielu osób wyjątkowy przysmak. Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i nadają potrawom charakterystyczny smak. Najłatwiej jest kupić mrożone lub suszone grzyby w sklepie, jednak znaczna część ich miłośników uważa, że najlepiej smakują własnoręcznie zebrane. Jeśli więcWięcej

Smażona ryba z sosem duńskim remulada i frytkami

Remulada (sos remoulade), choć ma francuskie korzenie, nazywany jest sosem duńskim. Jest to jeden z najpopularniejszych zimnych sosów na świecie, obok sosu tysiąca wysp i tatarskiego. Sprawdź, co to jest remulada i do czego pasuje sos duński. Co to jestWięcej

Francuska bułeczka ze złotą skórką

Złota skórka na wypiekach to marzenie wielu początkujących cukierników. Pomimo wielu starań nie zawsze udaje się im uzyskać oczekiwany efekt złotego połysku. Złota skórka szczególnie pięknie prezentuje się na chlebie, wypiekach z ciasta drożdżowego i francuskiego. Poradzimy, co zrobić, abyWięcej

Świeże ostrygi na tacy - zdrowie z oceanu

Ostrygi nie są typowym produktem w naszej codziennej diecie. Często traktowane jako rarytas wśród owoców morza, ale mało kto wie o tym, czym się one wyróżniają. Jakie wartości odżywcze posiadają ostrygi? Dlaczego warto je jeść? Czym są ostrygi? Ostrygi toWięcej

Pieczarki - zdrowe grzyby w zasięgu ręki

Był taki czas, że pieczarki uważano za zupełnie bezwartościowe pod względem odżywczym, jednak najnowsze badania naukowe zmieniają podejście do tych grzybów. Niektórzy podchodzą bardzo nieufnie do wszelkich grzybów, gdyż wiele z nich ma właściwości trujące, a rozróżnianie poszczególnych gatunków nieWięcej

Ketchup Heinz w butelkach - po otwarciu trzymamy w lodówce

Ketchup lub po polsku keczup, to kultowy dodatek do burgerów, pizzy, frytek, hot dogów, grillowanego mięsa i owoców morza. Ten magiczny sos, sporządzony z pomidorów, octu i cukru, od wielu dekad rządzi światem. Wiele osób dręczy jednak pytanie, gdzie przechowywaćWięcej