Ciasto ucierane to doskonała baza do wielu pysznych wypieków. Jest proste i szybkie w przygotowaniu – nie sprawi trudności nawet mniej doświadczonym cukiernikom. Ciasto ucierane z owocami to pozycja obowiązkowa letniego menu. Szczególnie dobrze sprawdza się w duecie z owocamiWięcej

Makaron to tradycyjny dodatek do rosołu. Chociaż do ukochanej zupy Polaków można dodać dowolny makaron, na naszych stołach króluje rosół z cienkim makaronem jajecznym. Jak ugotować makaron do rosołu, aby niedzielny obiad wypadł idealnie? Wystarczy kilka prostych zasad i rosółWięcej

Domowy cukier cynamonowy

Cukier cynamonowy to oryginalny dodatek przede wszystkim do kawy, ale także wypieków i deserów. Korzenny zapach cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, a także z szarlotką. Wspomniana kawa z cynamonem to świetny pomysł na polepszenia nastroju. CukierWięcej

Wigilijny barszcz z uszkami z farszem grzybowym

Barszcz z uszkami obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Barszcz to zupa, którą jadamy nie tylko na Wigilię, ale to uszka z grzybami nadają jej tego niepowtarzalnego smaku i charakteru. Radzimy, jak zrobić wigilijne uszka z grzybami do barszczu,Więcej

Gotowanie makaron al dente

Makaron ugotowany al dente oznacza dokładnie „na ząb”. Po ugotowaniu pozostaje sprężysty, twardy, nie rozpada się w ustach i stawia lekki opór przy gryzieniu. Taki makaron lub ryż podawany jest do dań kuchni włoskiej, na przykład do spaghetti albo risotta.Więcej

Golonka gotująca się w rosole

Golonko wieprzowe lub indycze to prawdziwy przysmak. Większość przepisów na golonkę przed jej pieczeniem zaleca ugotowanie mięsa z dodatkiem warzyw. I w tym momencie zaczyna się problem – jak wykorzystać wodę, a raczej bogaty wywar mięsno-warzywny, pozostały po gotowaniu golonek.Więcej

Kuchnia polska makiem stoi, a szczególnie potrawy spożywane tradycyjnie na Wigilię. Kutia, łamańce, moczka, śliżyki czy tradycyjny makowiec wymagają sparzonego maku. Mak można sparzyć w wodzie lub mleku – w zależności od przepisu lub upodobań, jednak zawsze trzeba przestrzegać kilkuWięcej

Knedle ze śliwkami wbrew pozorom nie mają nic wspólnego z knedlem z bułki lub czeskimi knedlikami. Nasze knedle z owocami przygotowuje się z ciasta ziemniaczanego, podobnego raczej włoskich gnocchi. Jeżeli decydujemy się na knedle ze śliwkami, najlepiej wybrać tradycyjne śliwkiWięcej

Kruszonka idealnie sprawdzi w ciastach drożdżowych, ale także jako wykończenie ciast kruchych z owocami lub pianą. Dobra kruszonka jest słodka, chrupka i delikatna. Oto sprawdzony przepis na idealną kruszonkę do ciasta.Więcej

Owoce żurawiny na krzaczku

Żurawina, zwana kiedyś “cytryną dla ubogich”, po latach zapomnienia w naszym kraju ponownie wraca do łask. W ostatnim czasie produkty z wykorzystaniem tych czerwonych owoców stają się coraz bardziej popularne. Dostępne są żurawinowe konfitury, soki, herbatki a także preparaty medyczneWięcej